Blijf op de hoogte

 

 

{readonline}This e-mail contains graphics, if you don't see them » view it online.{/readonline}
 
 
   
  Natuurpunt Waasland-Noord, 1 mei 2018  
 
 

Vroege ochtendwandeling.

PanneweelOp 6 mei, om 5u30, staat onze gids van vandaag voor jou klaar aan ons Natuurhuis Panneweel. Hij wil jou meenemen naar een vroegochtendconcert. 
Net voor het opkomen van de zon hoopt hij met jou te luisteren hoe de vogels ontwaken in het natuurgebied Panneweel.
Hier kan je parkvogels als zwartkop, lijster, merel, kool- en pimpelmees en boomkruiper verwachten. 
Eens de zon is opgekomen gaan we verder langs de rietkragen van de Kreken van Saleghem waar we rietvogels kunnen verwachten als rietgors, rietzanger, blauwborst...  

Alle info


Openschuurdag: een dubbel-evenement.

BodemsafariOok op 6 mei kan je van 14.00u tot 17.00u terecht in het natuurhuis Panneweel voor de eerste openschuurdag editie 2018.
Op het erf vinden kindvriendelijke activiteiten rond het thema "Bodemsafari" plaats. Onder begeleiding van een natuurgids gaan ze op zoektocht naar wat er leeft op (en onder) de grond. Nadien gaan ze die met binoculairs en ander materiaal bestuderen.
Net zoals vorig jaren is er om 14u30 een gegidste wandeling voorzien die ongeveer anderhalf uur duurt. Aan deze themawandeling in de omgeving kan je vrij deelnemen. 
Repair CaféBen je op zoek naar kleine geschenken, leuke hebbedingetjes, wenskaarten, ... loop dan zeker eens langs bij de stand van ‘Creatief voor Natuur’. Alles is door de werkgroep zelf gemaakt, grotendeels met gerecycleerde materialen. 
De opbrengst van deze verkoop gaat volledig naar de aankoop van nieuwe natuur dicht bij huis!

Tegelijkertijd, - en eveneens om de afvalberg te verkleinen -,  houdt de werkgroep Transitie Sint-Gillis-Waas in ons natuurhuis opnieuw een  Repair Café met Geefplein. 
Heb je spullen liggen waar je niets meer mee doet of die stuk zijn? Breng ze naar ons Geefplein of Repair Café en geef ze een tweede leven. 

Alle nuttige info over dit dubbel-evenement.


Wat wil Natuurpunt voor onze gemeenten.

MemorandumAls plaatselijke natuurvereniging willen we niet zagen over het gemeentelijk beleid, integendeel, we willen als belangrijke speler positieve impulsen geven. Met een werkgroep hielden we het voorbije gemeentelijk beleid tegen het licht.   
We stelden we zowel voor Stekene als voor Sint-Gillis-Waas een verkiezingsmemorandum  op waarbij de natuur en het leefmilieu centraal staan.
We bezorgden dit aan onze plaatselijke politici en aan de media. Uiteraard kunnen zij en alle anderen daar met ons over in gesprek gaan. 

De perstekst en de memoranda  
Wil ook jij onze vragen mee ondersteunen?

Openschuurdagen 2018


En de volgende Openschuurdag?

Uilen ringen in het natuurhuisOp herhaalde vraag geven we jullie wat info over de Openschuurdag van 3 juni. Ja, je kan terug vrij picknicken en de boomgaard, en ja het thema uilen wordt hernomen
Je zal de poort geopend zien vanaf 11.00u tot 17.00u en je kan vrij picknicken in de boomgaard. Nadien kan je aansluitend genieten van een hopelijk zonnige openschuurdag.
Deze staat in het thema van uilen. Of en hoe veel uilen er kunnen geringd worden weten we nog niet. Het broedseizoen is nog niet ten einde en de uiltjes moeten er een zekere grootte voor hebben. Het picknickgebeuren staat al wel vast. Je leest het programma, zodra het bekend is, geactualiseerd op onze website.

Alle reeds bekende info.


Nieuw leven bij onze buren.

NestjeNeen, je hoeft niet in bomen of torens te klimmen om te gluren in het  drukke leven van de broedende en nestende vogels. Vogelbescherming Nederland maakte het je gemakkelijk. 
Wil je het broedende leven live mee volgen,  dan kan dat op de site van Vogelbescherming Nederland.
Zij plaatsten meerdere webcams en heb je een mooi moment gemist? Geen nood, ze namen het voor ons op en plaatsten de mooiste video opnames op hun website. Zo kunnen we het altijd nog eens herbekijken.

Toon het mij nog eens. 


Tien keer wandelen in nieuwe natuur
.

Wandelen in SaeftingheEen excursie door Het Verdronken Land van Saeftinghe is een ware belevenis. Je wandelt er over schorren, waadt door getijdengeulen en geniet van het landschap, de flora, fauna en de verhalen van de gids. 
Natuurpunt Waasland vzw, waar wij als Natuurpunt Waasland Noord deel van uit maken,  is partner in het project Grenspark Groot Saeftinghe dat het Verdronken Land en de nog te ontwikkelen Hedwigepolder, Prosperpolder Noord en Zuid tot één groot natuurgebied in de brakwaterzone van de Schelde wil uitbouwen. 
Voor deze wandelingen in mei en juni is vooraf aanmelden steeds noodzakelijk!

Inschrijven doe je hier. 

Wees hoffelijk op de jaagpaden.


Ons prikbord

PrikbordOp ons prikbord kan je doorklikken naar de agenda's van  de andere kernen van Natuurpunt Waasland en onze bevriende organisaties.    
Voorts is er naar goede gewoonte een ruime keuze uit wandelingen, voordrachten leuke tentoonstellingen en info avonden. Opvallend is dat veel van onze vrijwilligers in deze evenementen een leidende rol hebben of  er intensief aan meewerken.  

En als je en half uurtje tijd hebt, bekijk dan door te klikken op onderstaande tekening, een interessante documentaire van de VPRO. Bekijk en beluister hoe in Vlaanderen en Nederland transitie zijn weg vindt. Hoe en welke rol burgercollectieven spelen bij het oplossen van de problemen van deze tijd? Kom te weten hoe zij zelf de verantwoordelijkheid nemen bij arbeidsongeschiktheid, in de ouderenzorg en alternatieve energievoorziening.
 
Ga naar ons prikbord en ontdek alle nieuwtjes.
 

test 
 
  www.panneweel.be | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Panneweel.flits is onze eigen nieuwsbrief, een voorbeeld vind je onder dit artikel. Inschrijven kan je door een mail te sturen naar panneweel.flits.

 

Schrijf je ook in op de andere natuurpunt-nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de natuur.

  • Natuurbericht (3x per week) - Resultaten van wetenschappelijk onderzoek, bijzondere waarnemingen en leuke weetjes over de natuur.
  • Natuur.flits (maandelijks) - Wandelingen in natuurgebieden, nieuws over Natuurpunt en activiteiten.
  • Paddenstoelen.flits (tweemaandelijks) - Alles over paddenstoelen: vondsten, publicaties, projecten, werkgroepen en hun excursies.
  • Beleid.flits (wekelijks) - De visie van Natuurpunt op het natuur- en milieubeleid.
  • Natuureducatie.flits (tweemaandelijks) - Nieuwe cursussen en vormingen over natuur, tentoonstellingen en workshops.
  • Vlinder.flits (tweemaandelijks) - Alles over vlinders.
  • Zoog.flits (tweemaandelijks) - De digitale nieuwsbrief van de Zoogdierenwerkgroep met activiteiten en nieuws.
  • Ongewervelden.flits (tweemaandelijks) - Activiteiten, cursussen, nieuws over ongewervelden: kevers, pissebedden, libellen, bijen, mieren, langpootmuggen...
  • Vogel.flits (tweemaandelijks) - Alles over vogels.
  • Planten.flits (tweemaandelijks) - Alles over planten, mossen, korstmossen en sporenplanten

 


Onze leden ontvangen 4x per jaar het tijdschrift, voorbeelden van voorbije jaren kan je downloaden