Natuurblog

banner natuurgebieden

Natuurblog

Ons natuurblog is een verzameling van studies, bedenkingen, observaties over onze natuurgebieden, over soorten, over allerlei interessante onderwerpen. 


In de mooie zonnige nazomerse dagen van september vertoefde ik samen met mijn zus in Waimes.  Waimes ligt aan de aan de rand van de Hoge Venen en het situeert zich op een boogscheut van de Duitse grens. 


Ik geniet nog na van de libellenpicknick van enkele weken geleden.  We zaten met een boel volk aan lange tafels in de schaduw van de bomen van de hoogstamboomgaard van het Natuurhuis Panneweel. 


Onlangs bij ons op het werk een Heuchera plant meegenomen, die zat vol luizen. Soort niet te vinden dus doorgestuurd naar specialist Bob Dransfield in de VK. Hij had er ook problemen mee en doorgestuurd naar Amerika.


Soms maak ik dankbaar gebruik van het telewerkbeleid van mijn werkgever.  Zo ook de voorbije woensdag.  Ik had het weerbericht in de gaten gehouden en tussen alle herfstachtige dagen zou het op woensdag mooi weer zijn.  Een mooie lentezon kon ik prima combineren met mijn nieuwe poging start - to -  run.

Op zaterdag 15 april 2023 van 13u30 tot 17u00 ging de praktijkles ‘Meer natuur in je eigen tuin’ door in het Natuurhuis Panneweel. Het werd een prachtige namiddag onder een stralende zon.

Op een luie zaterdagochtend zonder verplichtingen zat ik ,met open raam en koffie tussen 2 vechtende katten te luisteren naar het gezang van de vinken.  Het deed me terug denken aan de Franse taalkampen in Carlsbourg, zo veel jaren geleden.  Plots hoorde ik tussen het vinken - en roodborstengezang het vrolijke getjiftjaf. Naar mijn gevoel zou de lente losbarsten: bloesems, zoete geuren, warme temperaturen, kwetterende vogels en zon. 

23 februari 2023 

Kris Maes bracht tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de Natuurstudiewerkgroep Waasland-Noord een presentatie over 'het digitaal herbarium'. 

De lente springt haasje over met de winter.  's Avonds, tijdens de fietstocht naar huis, zingen de lijsters en de merels uit volle borst.  De temperatuur is aangenaam en een roodwarme zonnegloed kleurt het landschap.  Elke vezel in mijn lijf voelt aan dat de lente nadert. (Stiekem droom ik al van een terras met een lekker  frisdrankje.)  Toch is het een fout gevoel: de ochtend nadien spring ik enthousiast op de fiets mét handschoenen en sjaal aan terwijl mijn buren met een pak minder enthousiasme hun autoruiten ijsvrij krabben. (Tijd voor het terras met warme chocomelk)

Word nu lid van de grootste natuurfamilie van Vlaanderen Lid worden