Natuurpunt Waasland-Noord

Deze hoogstamboomgaard werd in 1995 aangeplant door Velt Waasland in samenwerking met Natuurpunt Waasland-Noord en AMINAL. Hij kadert in het opzet van Natuur.huis Panneweel. Met advies van de Nationale Boomgaardstichting werd een pakket van een zestigtal bomen samengesteld.

De voornaamste doelstellingen van deze aanplanting zijn:

  • een landschapselement terug herstellen
  • het stimuleren van de aanplant van hoogstamfruit
  • het bekend maken van de oude rassen
  • het kweken en verwerken van biologisch fruit

SG Panneweel 20110402 MG 0093

In de winter worden de bomen vakkundig gesnoeid. Mensen die willen leren snoeien op een degelijke manier kunnen steeds mee doen en al doende leren...

Dit bio-fruit wordt aan de leden en sympathisanten van de natuurvereniging te koop aangeboden. In de oogstperiode vindt je op onze picknick-tafel fruit dat we te koop aanbieden. Als je voorbij fietst kan je het gewoon meenemen. Je hoeft niemand te roepen. Vergeet echter niet je bijdrage in het kistje te leggen.

Tijdens alle activiteiten die in en rond de schuur doorgaan kan je in de boomgaard wandelen. Het boomgaardplan is ter plaatse te verkrijgen.

Wil je meer weten over de boomgaard of het onderhoud ervan; contacteer Marc Bogaerts.

 

Benieuwd welke bomen er staan? Hier kan je het plannetje van de boomgaard downloaden.

 

Het huisvesten van bijen op het erf van Natuur.huis Panneweel is een bewuste keuze van de vereniging. In de boomgaard zijn deze diertjes noeste werkers, zeker tijdens de bloeiperiode van de fruitbomen. Van bij de start, nu al 20 jaar geleden, koos de imker om in ons bijenhuisje een vreedzaam bijenras te huisvesten. Zo konden de bezoekers de diertjes tijdens de openschuurdagen aan het werk zien.

Inmiddels is de oude rieten dakbedekking vervangen door rustieke oude pannen. Op het dak werden vetplantjes geplaatst.

Om veiligheidsredenen, denk spelende kinderhandjes die het wriemelende volkje willen strelen en betasten, werd omheen de uitvliegzijde van het bijenhuis, een ecologische afsluiting geplaatst.