Natuurblog

banner natuurgebieden

Ik ben Ilse.  Als kind stelde ik mijn spreekbeurt over het konijn op aan de hand van info uit de bibliotheek.  Ongeveer 10 jaar later gebruikte ik volop internet om mijn eindwerk over Slovenië op te stellen.

Ik heb een haat – liefde verhouding met de digitale wereld: het liefste van al zoek ik mijn informatie nog steeds op in een boek, schrijf ik mijn teksten uit met pen, papier en veel fluo – kleuren om nadien alles over te typen.  Dubbel werk, dat wel… maar het geeft mee een goed gevoel (Ik heb echt ‘gewerkt’.) Digitale schermen, het is allemaal leuk en wel maar als de zon er in schijnt, dan zie je ook niks… Vermoedelijk gekende opmerkingen?

De voorbije zomer, we mochten toch amper buiten wegens Covid, was dit geen enkel probleem.  Tijd zat om in boeken uit te zoek welke soort die ene mooie gele bloem nu eigenlijk wel was …. Genieten van de zon, natuur…   Waarom zou ik in hemelsnaam gebruik maken van een digitale app?  Bij het herkennen van insecten werd het al iets moeilijker en bij aanvang van het paddenstoelenseizoen leek ‘de baksteen’ echt iets onoverkomelijk… (Het boek heeft echt de grootte en de dikte van een baksteen)

boek

ObsIdentify, ik ga er voor !!!

Anno 2020 is ook mijn werkwereld zo digitaal geworden dat ik gekozen heb om ook in de natuur digitaler te gaan.  In de krant stond een leuk artikel over ObsIdentify en via hun link kwam ik op de site van Natuurpunt terecht. 

Hier vind je allerlei nuttige informatie over ObsIdentify: hoe?, wat?, Een filmpje waar je kan zien hoe het werkt en wat uiteindelijk het doel van ObsIdentify is. Download de app (gratis !) en ik was meteen vertrokken.  Deze zomer had ik foto’s genomen van insecten en we ‘zoeken nog wel eens uit welke beestjes het allemaal zijn’. Eindelijk komt het er van. 


ObsIdentify

Op deze manier is het toch iets handiger om meer info op te zoeken over deze insecten.  De combinatie van digitaal opzoeken en nadien uitpluizen wat me interesseert … Het maakt de wereld al iets aangenamer en gemakkelijker.

Mijn tuin: een kleine fascinerende wereld in Sint Jansteen

Mijn tuin is een fascinerende wereld van krioelende insecten, zoemende bijen, vlinders, egels maar ook exotische kevers zoals rozemarijnkevers en niet te vergeten; meesjes, merels, heggemus en als het super koud weer is : appelvink.

Ik wil dit kleine biotoop delen met iedereen in de hoop dat mijn buren eindelijk stoppen met het gebruik van verdelgingsmiddelen, het zetten van klemmen om de mollen uit hun tuin te houden (kom bij mij, regenwormen genoeg) dat ze zich verwonderen over de vleermuizen die in de zomer over de tuin scheren op zoek naar insecten en dat ze kunnen genieten van een madeliefje of een paardenbloem.

Mijn hulpmiddelen: Mijn slimme telefoon en de app ObsIdentify om gemakkelijker te herkennen wat ik heb ontdekt, mijn fototoestel om foto’s te nemen en jullie te doen watertanden en nadien mijn boeken … om iets meer te weten te komen over mijn ontdekkingen.

Welkom in mijn Tuin in Nederland.

Ilse