Natuurblog

banner natuurgebieden

Zoals ik al eerder schreef:  ik ben een super luie tuinier en ‘Maai – mei – niet – maand’  klonk als muziek in de oren.

Zo gezegd zo gedaan: ik heb de hele maand mei (en ook een stuk van juni) mijn tuin niet gemaaid. De bloemen, grassen, zonnebloemen en ook jonge eikenboompjes groeiden en bloeiden volop.  Ik had ook wel veel last van bruine naaktslakken en sinds kort bestaat er een nieuwe soort:  ‘vliegende’ naaktslakken. In de buurt zit een egel (die op hoge poten enorm snel kan lopen) en ik ben er van overtuigd dat die superblij zal zijn met deze toegeworpen hapjes.

In de gazon vind ik van alles terug: op de een of andere manier zijn er wortels (peekes) in gaan groeien.  De paarse dovenetel ziet er eindelijk uit als echte paarse dovenetel (geen afgeknipte vorm of maaivorm) en er staat ook jacobskruiskruid waar intussen vette rupsen opzitten. Deze rupsen zijn       zwart / geel gestreept en dit duidt op gevaar.  De rupsen zijn immers giftig voor vogels. Deze rupsen verpoppen later tot Sint Jacobsvlinders.  

In de wirwar van felgekleurde wilde bloemen, grassen en restanten van oude bloemenmengsels van voorbije jaren, krioelt het van het leven: lieveheersbeestje en de larfjes hiervan, sluipwespen en – vliegen, sallandkever en af en toe vliegt er een lantaarntje (waterjuffer) voorbij. Ik ontdekte ook een vrouwtje kraamwebspin met een eicocon (die slepen ze maar liefst 2 weken met zich mee) en ook de tijgerspin was aanwezig.

In de gebarsten voegen van de rode klinkers komen kleurrijke bloemetjes te voorschijn.  Het bloemetje waar ik het meest blij van word, noemt gehoornde klaverzuring.  Bij zonneschijn ontvouwt dit bloemetje al zijn kroonblaadjes.  In de avond en bij slecht weer rolt het bloemetje zich op.  Een leuk weetje, van de bladeren van klaverzuring kan je thee maken en het helpt tegen vergiftigingen en scheurbeuk.  

Er staan ook planten met mooie, rode bloemetjes: rood guichelheil.  Vroeger werd dit gebruikt al medicijn: de plant helpt tegen nier- en blaasstenen en geelzucht.  De plant is wel giftig en bij overdadig gebruik kan je er van doodgaan.  Vandaar dat rood guichelheil al heel lang in onbruik is geraakt

Ik ga de maand – maai- mei – niet maand wat verder doortrekken tot ergens in september.  Want ook de nachtvlinders zoeken hun heil in bomen en struiken en dit leidt steeds weer tot nieuwe ontdekkingen: ik ben echt een luie tuinier maar het is de moeite waard.

Bronnen: 
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/
De Flora van Nederland
Insectengids ANWB

 

 

Word nu lid van de grootste natuurfamilie van Vlaanderen Lid worden